Δελτία Τύπου|

Από τη Διεύθυνση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης ανακοινώνεται προς ενημέρωση των εμπόρων, των επαγγελματιών και ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος το βασικό πλαίσιο  των  ρυθμίσεων που ισχύουν με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ)  για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η ΚΥΑ  αφορά τους κανόνες τήρησης αποστάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της επικράτειας προς περιορισμό της διασποράς του Covid-19.

Διοικητικές ενέργειες (Ν.4688 αριθ. ΦΕΚ 101, Τεύχος Πρώτο)
– Έως τις 30.11.2020 με απόφαση της υπηρεσίας του Δήμου που είναι αρμόδια για τη διαχείριση χρήσης κοινόχρηστου χώρου, υπό την επιφύλαξη του Ν. 3028/2002 (Α’ 153) και κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, είναι δυνατόν να παραχωρείται ατελώς, πέραν του αναλογούντος και προβλεπόμενου στην άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου, πρόσθετος κοινόχρηστος χώρος για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Ο χώρος αυτός μπορεί να εκτείνεται σε κοινόχρηστο χώρο, συνεχόμενο ή μη της υφιστάμενης παραχώρησης, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θίγονται δικαιώματα έτερων δικαιούμενων της χρήσης αυτού. Ο παραχωρούμενος χώρος μπορεί να εκτείνεται μέχρι του διπλάσιου χώρου της αρχικής παραχώρησης ή να είναι ικανός για την ανάπτυξη του ίδιου αριθμού τραπεζοκαθισμάτων που προβλέπονται στην ήδη κατεχόμενη άδεια χρήσης και πάντως δεν μπορεί να είναι τριπλάσιος από την αρχική παραχώρηση.
– Για πλατείες στις οποίες προβάλλονται καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος η πρόσθετη παραχώρηση χώρου γίνεται κατ’ εφαρμογήν των προβλεπόμενων στην παρ.5 του άρθρου 13 του 24.9/20.10.1958 βασιλικού διατάγματος (Α’ 171).
-Για οδούς η παραχώρηση χρήσης τους λαμβάνει χώρα ύστερα από γνώμη της αρμόδιας Αστυνομικής Αρχής και αφορά το τμήμα προ των καταστημάτων ή στην προβολή αυτών.
– Με απόφαση του Δημάρχου είναι δυνατή η συγκρότηση συνεργείων ελέγχου για την τήρηση των διατάξεων της νομοθεσίας για τη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου για τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια ηχοστάθμης από τη χρήση μουσικής, τα οποία αποτελούνται από δημοτικούς υπαλλήλους.
-Με όμοια απόφαση συγκροτούνται συνεργεία από υπαλλήλους του Δήμου για την αφαίρεση και περισυλλογή αντικειμένων πάσης φύσεως επί του αυθαιρέτως καταληφθέντος κοινόχρηστου χώρου.
– Με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου ή της οικείας Περιφέρειας η οποία εκδίδεται κατά παρέκκλιση του άρθρου 52 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 2696/1999, Α’ 57) και του άρθρου 225 του Ν. 3852/2010 (Α’ 87) και ύστερα από μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας είναι δυνατή η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σε οδούς αρμοδιότητάς τους, είτε για ορισμένες ώρες της ημέρας, είτε για το σύνολο της ημέρας, καθώς και η προσωρινή απαγόρευση στάσης και στάθμευσης, υπό την προϋπόθεση ακώλυτης διέλευσης οχημάτων άμεσης ανάγκης και διέλευσης – στάσης – στάθμευσης οχημάτων μονίμων κατοίκων και ΑμεΑ.
Προϋποθέσεις λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Τεύχος Β’ 1988/23.05.2020)
– Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών ορίζεται ως ο αριθμός που προκύπτει από την αναλογία ενός πελάτη ανά 2 τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας (ΣΩΕΕΛ).
– Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών δεν δύναται να υπερβαίνει τον επιτρεπόμενο μέγιστο αριθμό πελατών που επιτρέπεται από την αρχική άδεια λειτουργίας του καταστήματος.
– Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος όπου η επιχείρηση δύναται να αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα.
– Η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν εντός του καταστήματος όπου δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
– Η δυνατότητα της χρήσης εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου πλάτους και ύψους σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο που δύναται να αφαιρεθεί/ουν.
– Το επιτρεπόμενο βάθος που ορίζει την ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι διάσταση κάθετη προς την πλευρά και ορίζεται ως εξής:
α) όπου το ύψος του ανοίγματος ισούται ή είναι μεγαλύτερο των 2 μέτρων τότε το βάθος ορίζεται ως (Β)= 1,6Χ (Π). Η ημιυπαίθρια επιφάνεια ορίζεται ως το γινόμενο (Π) Χ (Β)
β) όπου το ύψος του ανοίγματος ίσου ή μεγαλύτερου του ενός μέτρου τότε βάθος ορίζεται ως (Β)=0,8,Χ (Π). Η ημιυπαίθρια επιφάνεια ορίζεται ως το γινόμενο (Π)Χ
γ) οι ανωτέρω διατάξεις α και β δύναται να λειτουργούν συνδυαστικά σε χώρους με ανοίγματα σε δύο και περισσότερες πλευρές
 δ) τα υποστυλώματα ή οι διακοσμητικές στήλες έως πλάτος 0,5 μέτρου που διακόπτουν τη συνέχεια της πλευράς δεν λαμβάνονται υπόψη και δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 20% της επιφάνειας της πλευράς.
-Στην περίπτωση που δύναται να ανοίξει η οροφή του καταστήματος (κινητό προστέγασμα) επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων καθ’ όλη την επιφάνεια του ακάλυπτου χώρου.
– Επιτρέπεται η απόκλιση έως 8% σε κάθε διάσταση.
Ειδικές διατάξεις ως προς την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων  
– Ορίζονται τα έξι άτομα ως ο μέγιστος αριθμός καθήμενων ατόμων σε ένα τραπέζι
– Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα
– Καθορίζεται ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με τη διάταξη των καθισμάτων ως εξής:
α) όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 0,70 του μέτρου
β) όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 1,10 του μέτρου
γ) όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 1,70 του μέτρου.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Close Search Window