Δελτία Τύπου|

Στο μαγικό άγγιγμα του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κιλκίς αφέθηκαν οι μικροί και μεγάλοι φίλοι του κατά τη διάρκεια της λαμπρής τελετής έναρξής του το απόγευμα της Κυριακής 5 Οκτωβρίου.

Στο γνώριμο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου Κιλκίς, οι μικροί δημότες του Κιλκίς υποδέχθηκαν με ζωηρό ενθουσιασμό και με ζεστά χειροκροτήματα τις κούκλες και τους κουκλοπαίκτες και μαζί με τους γονείς τους και δεκάδες θεατές ταξίδεψαν υπό τους αισθαντικούς ήχους της αργεντίνικης μουσικής στον ”Ελεύθερο Κύβο”, στην παράσταση του Αργεντίνικου και Ιταλικού θιάσου Dromosofistas, με την οποία άνοιξε η αυλαία του φεστιβάλ.

Την επίσημη έναρξη του 16ου Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας κήρυξε ο Δήμαρχος Κιλκίς. Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Δημήτρης Σισμανίδης αναφέρθηκε στην εκπαιδευτική αποστολή του επιτυχημένου θεσμού, στην κοινωνικοποίηση του παιδιού, μέσα από τις συμπράξεις της παιδείας και του πολιτισμού, ενώ τόνισε ότι ο Δήμος Κιλκίς θα στηρίξει και θα συνεχίσει τις δομές του φεστιβάλ διεκδικώντας δυναμικά και με αξιώσεις την ένταξή του σε νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. ”Οφείλουμε να προσεγγίσουμε την πολύχρωμη αυτή γιορτή μέσα από την αγνή παιδική ψυχή”, σημείωσε δανειζόμενος τη φράση του ”Μικρού Πρίγκιπα” του Αντουάν ντε Σαιν Εξυπερί ”Δε βλέπεις καθαρά παρά μόνο με την καρδιά. Η ουσία είναι αόρατη στα μάτια”.

Προηγήθηκε ο χαιρετισμός του Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Δημήτρη Τσαντάκη ο οποίος επισήμανε ότι στο κουκλοθέατρο και στην παντομίμα το πραγματικό αποκτά τη διδακτικότητα και τη γλαφυρότητα του καθημερινού, οι ήρωες μεγεθύνονται και ταυτίζονται με το πεπρωμένο του θεατή, ακριβώς γιατί μέσα στην αυτονομία τους γίνονται αυθύπαρκτοι και η τύχη τους μοιάζει με τη δική μας. Χαιρετισμό απηύθυναν ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του φεστιβάλ Χουάνχο Κοράλλες, εκ μέρους του Γάλλου προξένου η εκπρόσωπος του Γαλλικού Ινστιτούτου Μαριάνθη Πάσχου, ο εικαστικός Γιώργος Τσάρας ενώ τηλεγραφικά χαιρέτισαν οι βουλευτές Γεώργιος Γεωργαντάς, Ειρήνη – Ελένη Αγαθοπούλου, Θεόδωρος Παραστατίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Περικλής Κολότσιος, η Διευθύντρια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Μόνικα Ζέκα. Ο διεθνούς φήμης κουκλοπαίκτης Μπρούνο Λεόνε έδωσε το έναυσμα της χαράς και του κεφιού με μια μίνι παράσταση γαντόκουκλας. Στην έναρξη του φεστιβάλ έδωσαν το δυναμικό παρών τους και οι άρτι διακριθέντες νέοι Έλληνες κουκλοπαίκτες Ειρήνη Λάλου, Κώστας Ζαϊμάκης και Νίκος Οικονομέας, Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, Πετρίνα Βάσσου και οι εκπρόσωποι των διακριθέντων έργων ”Ο τρελός του βασιλιά” και ”Σιγά το πράγμα”.

Νωρίτερα έγιναν από τον κ. Σισμανίδη και από τον πρώην Δήμαρχο Κιλκίς κ. Δημήτρη Τερζίδη, επί θητείας του οποίου ξεκίνησε το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας, τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού ”Παραμυθένια Πολιτεία” στην πλατεία Δημαρχείου. Το γλυπτό φιλοτέχνησε o εικαστικός Γιώργος Τσάρας, αναπληρωτής καθηγητής γλυπτικής και διευθυντής εργαστηρίου γλυπτικής του τμήματος εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το νέο τοπόσημο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας είναι εμπνευσμένο από οικείες εικόνες καθώς αναπαρίστανται οι παραδοσιακοί περιοδεύοντες θίασοι που είχαν ως κεντρικούς ήρωες τον Καραγκιόζη και το Φασουλή. Στα πόδια τους απλώνεται το αστικό τοπίο της πόλης του Κιλκίς.

Παρόντες στην έναρξη του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Δήμου Κιλκίς ήταν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Ιωάννης Τσογγίδης, η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Ελένη Αναστασιάδου, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας & Αλληλεγγύης Δήμου Παιονίας Εβελίνα Πολιτίδου οι δημοτικοί σύμβουλοι Αικατερίνη Ζιούτα – Γιαννακούλα, Δημήτρης Κυριακίδης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κιλκίς Μαρία Τσοπούλου, ο αστυνομικός υποδιευθυντής Κιλκίς Δημήτριος Χαραλαμπίδης ο π. Δήμαρχος Κιλκίς Αναστάσιος Αμανατίδης, ο π. Αντιδήμαρχος Κώστας Πάταρας.

festival 1-2

festival 2-2

festival 3-2

festival 4-2

festival 5-2

festival 6-2

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Close Search Window