Γενικά - Επικαιρότητα|

Πριν από 10 περίπου χρόνια η σημερινή δημοτική αρχή άρχισε να εφαρμόζει την Κοινωνική της Πολιτική.

Με απόλυτη συνέπεια στο πρόγραμμά της, σχέδιο και στρατηγική άρχισε να λειτουργεί κοινωνικούς θεσμούς προκειμένου να αντιμετωπισθεί η μοναξιά της σύγχρονης κοινωνίας μας και να επιλυθούν σε ικανοποιητικό βαθμό τα μέχρι τότε άλυτα προβλήματα ευαίσθητων ομάδων του δήμου μας.

Έτσι σήμερα λειτουργούν με επιτυχία επτά (7) Προνοιακές Δομές με 30 περίπου εργαζόμενους οι οποίοι προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους και στο πλέον απομακρυσμένο σημείο του Δήμου Κιλκίς.

Φέτος με ιδιαίτερη ικανοποίηση ενημερώνουμε τους συνδημότες μας ότι στις παραπάνω δομές προσθέτουμε και μια όγδοη.

Με τη συνεργασία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς και του Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς αποφασίσαμε να λειτουργήσουμε Κοινωνικό Φαρμακείο – Ιατρείο.

Στόχος της δράσης αυτής είναι η Πρωτοβάθμια Ιατρική περίθαλψη και Φαρμακευτική κάλυψη αναξιοπαθούντων ατόμων, αστέγων, μεταναστών και απόρων, προκειμένου να είναι ευχερέστερη η κοινωνική – προνοιακή τους αποκατάσταση.

Συγκεκριμένα, το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο θα διαθέτει ιατρικό εξεταστήριο, που θα λειτουργεί με τη συνεργασία της προνοιακής δομής «Κοινωνική Μέριμνα» του Δήμου Κιλκίς και εθελοντών μελών του Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς καθώς επίσης και χώρο δωρεάν διάθεσης φαρμάκων. Τα φάρμακα θα προέρχονται από προσφορές ευαισθητοποιημένων συνανθρώπων μας, οι οποίοι θα επιστρέφουν φάρμακα, τα οποία δεν έχουν λήξει και για διάφορους λόγους δεν έχουν άλλη χρηστική αξία για τους αρχικούς αγοραστές τους. Η συλλογή και η διάθεση των φαρμάκων του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου θα πραγματοποιείται με την ευθύνη και την επίβλεψη του Διανεμητικού σωματείου (ΔΙ.ΛΟ.ΦΑ.ΚΙΛ) και εθελοντών μελών του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς, από όλο τον νομό Κιλκίς.

Για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος συνεργάζονται η ΚΔΕΚ (Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Κιλκίς) του Δήμου Κιλκίς, ο Ιατρικός Σύλλογος Κιλκίς, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κιλκίς και ο ΔΙ.ΛΟ.ΦΑ.ΚΙΛ. (Διανεμητικός Λογαριασμός Φαρμακοποιών Ν. Κιλκίς.).

Το Κοινωνικό Φαρμακείο – Ιατρείο του Δήμου Κιλκίς θα λειτουργεί με την ίδια λογική που σήμερα λειτουργεί το αντίστοιχο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Αθηναίων.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ενώ στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εξηγήθηκαν και απαντήθηκαν όλα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα της δημοτικής παράταξης « Όραμα και Δράση», τόσο από τον εισηγητή Πρόεδρο της ΚΔΕΚ κ. Σπίγκο όσο και από τον Πρόεδρο του ΦΣΚ κ.Αγαθόπουλο, η συγκεκριμένη παράταξη επιμένει να τροφοδοτεί την κοινή γνώμη με εσφαλμένες εντυπώσεις και ερωτηματικά. Και εξηγούμαστε.

Στο ερώτημα τι θα γίνει εάν ένα φάρμακο το οποίο απαιτείται δεν θα υπάρχει στα ράφια του κοινωνικού Φαρμακείου, η απάντηση είναι ότι αυτό θα επιδιώκεται να βρεθεί μέσα από τις δομές της «Κοινωνικής Μέριμνας» του Δήμου όπως συμβαίνει μέχρι τώρα. Εκτιμάται από τον ΦΣΚ ότι η ποσότητα που θα συλλέγεται θα είναι πολλαπλάσια των αναγκών του κοινωνικού Φαρμακείου.

Στον υπαινιγμό ότι το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο είναι διαδημοτικό και οι άλλοι Δήμοι δεν έχουν γνώση, το έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δημιουργείται με απόφαση του Δημ. Συμβ. του Δήμου Κιλκίς σε συνεργασία με τον Ιατρικό και Φαρμακευτικό Σύλλογο. Εάν κάποιος άλλος Δήμος θελήσει να αξιοποιήσει αυτές τις κοινωνικές υπηρεσίες προφανώς και θα ικανοποιηθεί το αίτημά του. ‘Η εάν κάποιος Δήμος θελήσει να δημιουργήσει μια ανάλογη δομή, δεν έχει παρά να απευθυνθεί στους συλλόγους Ιατρικό και Φαρμακευτικό για αντίστοιχη κάλυψη της περιοχής τους.

Όσο αφορά τις παρεχόμενες πρωτοβάθμιες φροντίδες υγείας, αυτές δεν πρόκειται να υποκαταστήσουν άλλες υπηρεσίες υγείας από ιδιώτες ή κρατικά ιδρύματα, από την στιγμή που θα εξυπηρετείται κάποιος κόσμος που για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν έχει εύκολα την δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά. Οι παρεχόμενες δε υπηρεσίες υγείας θα γίνονται δωρεάν στο χώρο του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου ή στα ιδιωτικά Ιατρεία των εθελοντών Ιατρών.

Η συλλογή, η διαλογή και η διάθεση του φαρμακευτικού υλικού θα γίνεται με την ευθύνη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς και των εθελοντών Ιατρών. Σε κάθε περίπτωση θα διασφαλίζεται και θα ελέγχεται η ποσότητα των φαρμάκων που θα χορηγούνται. Σημειωτέον ότι μέσα από αυτές τις δομές ΔΕΝ θα χορηγούνται ηρεμιστικά, φάρμακα με ναρκωτικές ουσίες και Νοσοκομειακά φάρμακα.

Επίσης είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατόν αλλά και δεν είναι κοινωνικά πρέπον να τεθεί σαν όρος εξυπηρέτησης ενός ατόμου να είναι αυτός κάτοικος ή δημότης του Δήμου Κιλκίς. Αυτό προσχηματικά υποστηρίζεται σε πρόσφατο δημοσίευμα της δημοτικής παράταξης «Όραμα και Δράση», ο επικεφαλής της οποίας δια της θετικής του ψήφου στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τον προτεινόμενο Κανονισμό Λειτουργίας του υπό ίδρυση Κοινωνικού Φαρμακείου – Ιατρείου του Δήμου Κιλκίς.

Εμείς που ψηφίσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη νέα προνοιακή δομή ευελπιστούμε και προσδοκούμε ότι με τη συμβολή μας αυτή καταφέραμε να ανακουφισθεί ακόμα ένα ανθρώπινο πρόβλημα.

Ως δημοτική αρχή διαβεβαιώνουμε τους συνδημότες μας ότι θα συνεχίσουμε με αμείωτο ενδιαφέρον και αθόρυβα να ασκούμε την κοινωνική μας πολιτική, επιδιώκοντας να μετριάσουμε τον ανθρώπινο πόνο μέσα από δράσεις και συνεργασίες κοινωνικής αλληλεγγύης.

Οι όποιες προσχηματικές αιτιάσεις μικροκομματικού χαρακτήρα μας είναι εντελώς αδιάφορες γιατί το πρόβλημα της διπλανής μας πόρτας αναζητά λύση και όχι μικροψυχία.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Close Search Window