Δελτία Τύπου|

Prosfigiko Sinedrio AfisaΜε σκοπό να συγκεντρωθεί όλο εκείνο το πληροφοριακό υλικό σχετικά με την εγκατάσταση των προσφύγων του προηγούμενου αιώνα στην περιοχή του Κιλκίς, αλλά και να αναδειχθεί πανελλαδικά το Κιλκίς, ως ιστορικός και κατεξοχήν προσφυγικός τόπος, ο Δήμος Κιλκίς διοργανώνει το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Απριλίου 2014 το Α’ Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο “Η προσφυγική εγκατάσταση στο Νομό Κιλκίς”.

Η περιοχή του Κιλκίς και ευρύτερα η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί έναν χώρο όπου πραγματοποιήθηκαν σημαντικά γεγονότα που καθόρισαν τη σύγχρονη φυσιογνωμία, καθώς σημειώθηκαν μεγάλες πληθυσμιακές ανακατατάξεις κατά το πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα. Στο Συνέδριο αφενός θα εξεταστούν όλες οι πτυχές του ξεριζωμού, της εγκατάστασης στους οικισμούς του νομού, μετά το 1913 όταν και απελευθερώθηκε, των προσφυγικών ομάδων από τις χώρες της Βαλκανικής, και αφετέρου θα αναδειχθεί η κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική παρουσία των προσφύγων κατοίκων του καθ’ όλον τον παρελθόντα αιώνα.

Στις εργασίες του, έχουν κληθεί να συμμετάσχουν ως εισηγητές πανεπιστημιακοί, ιστορικοί, ερευνητές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας οι οποίοι έχουν άριστη γνώση του αντικειμένου, αλλά και εισηγητές που έχουν γνώση των ιδιαίτερων τοπικών συνθηκών.

Η Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου αποτελείται από τους:

Ιάκωβο Μιχαηλίδη, Αναπληρωτή καθηγητή Ιστορίας στο Τμήμα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Λαογραφίας και Kοινωνικής Ανθρωπολογίας Α.Π.Θ.
Στράτο Δορδανά, Λέκτορα Ιστορίας στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Βλάση Αγτζίδη, Δρ. του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., επιμελητή του Σεμιναρίου Σύγχρονης Ιστορίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Close Search Window